MathHer.GR

Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Παράρτημα Ηρακλείου

Παράρτημα

Σκοπός και στόχοι της Ε.Μ.Ε.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 90 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους νομούς της χώρας, ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησής της, των δεκάδων μελών της εταιρείας που στελεχώνουν τις επιτροπές εργασίας στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών της που συνεισφέρουν κατά περίπτωση.


Σκοπός της ΕΜΕ είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από σειρά στόχων που έχουν τεθεί  και που είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

 

 • η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών
 • η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
 • η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της.
 • η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης.
 • η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο  της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά  πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του.
 • Για την επίτευξη και την ολοκλήρωση των ανωτέρω στόχων το Διοικητικό Συμβούλιο και οι σχετικές επιτροπές της ΕΜΕ απασχολούνται μεθοδικά με συνοχή και ευθύνη, και προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους, τις ιδέες τους και τις γνώσεις τους.

 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που επιλέγει, οργανώνει και παρακολουθεί το Διοικητικό Συμβούλιο για την επίτευξη των στόχων της Εταιρείας ανήκουν:

α)   Η έκδοση περιοδικών εντύπων και άλλων δημοσιευμάτων, επίσης η ανταλλαγή δημοσιευμάτων ανάμεσα στη Μαθηματική Εταιρεία και άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, Σωματεία ή Ιδρύματα της Χώρας μας και του εξωτερικού που επιδιώκουν τους ίδιους ή παραπλήσιους σκοπούς.
β)   Η οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης.
γ)   Η πραγματοποίηση διαλέξεων και συζητήσεων, η διεξαγωγή Σεμιναρίων, η   οργάνωση Συνεδρίων, η ίδρυση Επιστημονικών Κέντρων και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες και
δ)   Η συνεχής βελτίωση των διαφόρων προγραμμάτων της εταιρείας και η υλοποίηση κάθε άλλης δραστηριότητας αντάξιας προς το κύρος και την ιστορία της ΕΜΕ


Ειδικότερα:
Κάθε χρόνο η ΕΜΕ διεξάγει βραχυχρόνια και μακροχρόνια σεμινάρια Διδακτικής των Μαθηματικών, Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Πληροφορική και Επιμόρφωσης στην Πληροφορική για εκπαιδευτικούς.
Εκδίδει τα παρακάτω περιοδικά:

 

 • Bulletin και Computer Mathematics and its Application
 • journal for mathematics in education
 • Μαθηματική Επιθεώρηση
 • Μικρός Ευκλείδης
 • Ευκλείδη Α΄
 • Ευκλείδη Β΄
 • Ευκλείδη Γ΄
 • Αστρολάβος
 • Ενημέρωση

 

Και κατά διαστήματα προχωρεί και στην έκδοση μαθηματικών βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Πραγματοποιεί με επιτυχία σε ετήσια βάση το τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, στο οποίο συμμετέχουν Μαθηματικοί από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό.


Οργανώνει τους τρεις ετήσιους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς στα Μαθηματικά: "Θαλής", "Ευκλείδης", "Αρχιμήδης" και με τους μαθητές που διακρίνονται σε αυτούς σχηματίζει την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Βαλκανική και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
Η ΕΜΕ διοργάνωσε τη 45η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (45th IΜΟ) και οργανώνει Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Ολυμπιάδες για φοιτητές Πανεπιστημίου.


Υλοποιεί προγράμματα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συντηρεί και αναπτύσσει την Τράπεζα Θεμάτων για τα μαθηματικά του Λυκείου, μία συλλογή δεκάδων ταξινομημένων ασκήσεων που συνεχώς μεγαλώνει και είναι ελεύθερα διαθέσιμες μέσα από το Διαδίκτυο.


Προσκαλεί σε πνευματική μαθηματική ψυχαγωγία με την "Άσκηση" - πρόκληση, που δημοσιεύει και δέχεται προτεινόμενες λύσεις.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σήμερα η ΕΜΕ είναι μία ενεργός και ακμάζουσα επιστημονική ένωση, που  αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. Επειδή όμως η  ανάπτυξη και υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων της ΕΜΕ βασίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών της, που συμμετέχουν σε μια σειρά ανοικτών Επιτροπών σχετικών με αυτές, υπάρχει πάντα μια "ανοικτή" πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να βοηθήσουν την εταιρεία, με τη συμμετοχή τους στις διάφορες εκδόσεις, τις ημερίδες, τους διαγωνισμούς, τα εκπαιδευτικά θέματα, τους υπολογιστές και άλλες επιτροπές.


Η ΕΜΕ έχει σήμερα περισσότερα από 15000 μέλη και 34 περιφερειακά παραρτήματα, με μια σημαντική παρουσία στο πεδίο της επιστήμης και του πολιτισμού. Ο αριθμός νέων μελών αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει μια συστηματική προώθηση των δραστηριοτήτων της ΕΜΕ καθώς και των ωφελημάτων που διαχέονται σε όλα τα μέλη.


Η διατήρηση ενός επιστημονικού σωματείου είναι πάντα ένας πολύ δύσκολος στόχος, δεδομένου ότι πολλές καθημερινές ενέργειες έχουν επιπτώσεις στις επιστημονικές ενώσεις. Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των μελών και οι επιστημονικές δραστηριότητες της εταιρείας αποδεικνύουν ότι η ΕΜΕ κατορθώνει να κατέχει μια διακεκριμένη επιστημονική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, ακόμη και μέσα σε αντίξοες οικονομικές ή άλλες αρνητικές συνθήκες.

Η συνολική δραστηριότητα και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ΕΜΕ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μαθηματικοί διακρίνονται από μια φυσική επιθυμία και ένα αίσθημα ευθύνης στο να αποτελούν ένα ζωντανό και ενεργό μέρος της επιστημονικής κοινότητας, η οποία συνδέεται με τα σημαντικά εκπαιδευτικά προβλήματα της μαθηματικής επιστήμης, το επάγγελμα του μαθηματικού και τις νέες τεχνολογίες σε μια εθνική και διεθνή βάση.

 

Αν έχετε πτυχίο Μαθηματικών Ελληνικού ή ξένου ΑΕΙ μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΜΕ. Σε κάθε επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μελών. Στην Ε.Μ.Ε. υπάρχει η κατηγορία των τακτικών μελών για πτυχιούχους Μαθηματικούς κατοίκους του νομού Αττικής, η κατηγορία για τα αντεπιστέλλοντα μέλη που είναι Μαθηματικοί κάτοικοι εκτός Αττικής, η κατηγορία των παρέδρων μελών για φοιτητές των Μαθηματικών Τμημάτων και τα έκτατα για πτυχιούχους άλλων ειδικοτήτων. και τα αντεπιστέλλοντα μέλη.

Μέλη Δ.Ε. Παραρτήματος

 

Θέση Ονοματεπώνυμο Τηλέφωνο Κινητό e-mail
Πρόεδρος Βαρβεράκης Ανδρέας
2810322331 6937372737 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αντιπρόεδρος Βαβουρανάκης Μιχάλης
2810320618 6945976701 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ.Γραμματέας Παπαδάκη Λένα 2810233550 6944337532 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταμίας Μελετία Αλεβιζάκη 2810234648 6946103486 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ειδ.Γραμματέας Συγκελάκης Αλέξανδρος 2810210129 6945411513 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Υπ.Βιβλιοθήκης Κακούρης Χρήστος      
Σύμβουλος Στατήρα Σταυρούλα      

Τα γραφεία της Μαθηματικής Εταιρείας βρίσκονται στην οδό:

ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 3

Τ.Κ. 71201

Ηράκλειο Κρήτης

 

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mathher.gr

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ;